Naast Hotel Restaurant Aduard is de familie Kingma ook in het bezit van een veebedrijf. Het veebedrijf is eigendom van de gebroeders Gerrit en Andries Kingma en Gonnie (De dochter van Gerrit). Het bedrijf telt een kleine 8.000 dieren en heeft hiervoor 300 hectare grond in gebruik. Het grootste gedeelte grond is dijk- en huurland.
De koeien van de familie Kingma zijn van het ras Belgische Blauwe, ookwel de dikbil genoemd.
De koeien worden vriendelijk geweid op de stevige kleibodems. De dieren krijgen enkel gezonde voeding, namelijk vers gras, kuilgras en grasbrok.
De gezonde voeding voor de koeien zorgt ook voor een gezonde maaltijd voor u. Het gebruik van geneesmiddelen waar dier en mens resistent van kunnen worden is uit den boze verteld Andries. Door zijn jarenlange ervaring in veehandel en als agrarier weet Andries precies te vertellen welke koe of kalf wel of niet goed genoeg is om naar het slachthuis te brengen. Op deze manier kennen de Kingma’s de historie per dier van a tot z en zo kunnen we dan ook het vlees van eigen boerderij van harte aanbevelen.
Behalve koeien, houdt de familie Kingma ook schapen en lammeren. De capaciteit van de moederstal is 1.000 ooien. Het verhuizen van ooien die bijna moeten lammeren geeft extra stress. Dat vertraagt het geboorteproces met een paar dagen. Daarom blijven de ooien die af moeten lammeren, bij de Kingma’s in een koppel lopen totdat ze hebben gelammerd. Na het aflammeren gaan de dieren wel direct uit de koppel om te voorkomen dat de lammetjes afgezonderd raken van hun moeder.
In de periode voor het lammeren krijgen de ooien goede eiwitrijke kuil, aangevuld met mineralen. Na het lammeren krijgen de ooien brok bijgevoerd. Dat de Kingma’s veel routine hebben, is goed te zien tijdens het lammeren. Mouwen oprollen en een paar minuten later liggen de lammetjes naast hun moeder. Ook de twee dochters en zonen van Gerrit zijn duidelijk opgegroeid met de schapen. Dochter Eelkje ziet dat twee schapen staan te lammeren en loopt direct het hok in. Schaap op de zij, voelen hoe het lam ligt en twee minuten later liggen er drie lammetjes naast het schaap. Na het lammeren worden moeder en lammetjes direct uit de koppel gehaald. De ooi wordt gelokt met de lammetjes, wat verhuizen makkelijker maakt.